MENU

 

Taman Negara Johor Pulau Kukup 

Taman Negara Johor Pulau Kukup adalah salah satu pulau paya bakau terbesar di dunia yang tidak dihuni oleh manusia. Pulau seluas 647 hektar ini dihuni oleh pelbagai spesis hidupan flora dan fauna yang dianggap jarang ditemui atau terancam. Pulau ini berhadapan dengan Selat Melaka dan telah telah diwartakan oleh Konvensyen Ramsar sebagai Tanah Lembab Berkepentingan Antarabangsa, atau Tapak Ramsar.

Taman ini merupakan tempat persinggahan penting bagi burung air yang bermigrasi melakukan perjalanan serta menempuh pelbagai rintangan di sepanjang Laluan Asia-Australasia (EAAF). Tanah berlumpur seluas 807 hektar yang mengelilingi taman ini merupakan tempat mendapatkan sumber makan yang produktif bagi burung semasa air surut, manakala kawasan paya bakau pula berfungsi sebagai tempat perlindungan buat burung hijrah ini.

Pulau ini dilengkapi dengan kemudahan laluan pejalan kaki dan papan tanda bermaklumat untuk kemudahan pengunjung. Jika anda ke Pulau Kukup, jangan lepaskan peluang untuk mengambil gambar di Pelantar Berongan yang ikonik dan sinonim dengan Pulau Kukup.

Pemilik 

:

Perbadanan Taman Negara Johor

No. Telefon

:

07-6969 712/ 6969 796

No. Faks

:

07-6969 786 / 07-6961 029

Alamat

:

Jalan Taman Negara Johor, Tanjung Piai Mukim, 82030 Kukup, Johor

Waktu Operasi

:

9 pagi – 5 petang. Tutup pada hari Isnin

Bayaran Masuk

:

RM 5.00 (Malaysia) RM 10.00 (Antarabangsa)

Laman web

:

https://www.johornationalparks.gov.my/v3/ms/pulau-kukup/

Facebook

:

https://www.facebook.com/TamanNegaraJohor

Instagram

:

https://instagram.com/johornationalparks?utm_medium=copy_link